Szarlotka z serem
Szarlotka z serem, a może raczej sernik z jabłkami to idealny deser na każdą okazję. Prosty przepis na ciasto z jabłkami na kruchym spodzie z serem. Pyszne połączenie masy z jabłek z delikatną masą z sera, polane polewą z czekolady. Wilgotny i niezbyt słodki jabłecznik z serem na kruchym spodzie.
Spis treści:
- Szarlotka z serem → przepis
- Spód do ciasta → składniki
- Masa z jabłek → składniki
- Masa serowa → składniki
- Polewa czekoladowa → składniki
- Jak zrobić szarlotkę z serem?
- Spód do ciasta → przygotowanie
- Masa z jabłek do szarlotki → przygotowanie
- Masa serowa → przygotowanie
- Polewa czekoladowa → przygotowanie
- Jak piec szarlotkę z serem?
Przepis na szarlotkę z serem
Składniki na szarlotkę z serem:
Kruchy spód do ciasta z jabłkami:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła 82%
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa z jabłek:
- 1 kg jabłek (u mnie szara reneta)
- 4 łyżki cukru trzcinowego (+/- w zależności od stopnia kwaśności jabłek)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 kisiel cytrynowy
Masa serowa:
(składniki w temperaturze pokojowej)
- 1 kg mielonego sera twarogowego
- 3 białka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka cukru z wanilią
- 100 g masła 82%
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej z minimum 50% kakao
- 70 ml śmietanki 30%
Dodatkowo: - 50 g płatków migdałowych do dekoracji.
Opis krok po kroku:
Jak zrobić szarlotkę z serem?
Spód do szarlotki z serem:
- Składniki posiekać nożem i zagnieść z nich ciasto. Zagniatać tylko do czasu połączenia się składników i uzyskania gładkiej struktury. Ciastem równomiernie wykleić spód formy i wstawić do lodówki.
- Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka z grubym dnem.
- Do jabłek dodać cukier, sok z cytryny i gotować do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać.
- Jabłka zdjąć z palnika i od razu dokładnie wymieszać z budyniem w proszku, nie gotować.
- Masę z jabłek dokładnie wystudzić.
- Do sera dodać roztopione i wystudzone masło oraz pozostałe składniki.
- Masę z sera krótko miksować, aby połączyły się tylko składniki. Zbyt długie miksowanie zbytnio napowietrzy masę i sernik po upieczeniu mocno opadnie.
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Miska nie powinna dotykać do wody.
- Do czekolady dodać śmietankę i ciągle mieszając, połączyć w lśniącą jednolitą polewę.
- Pilnować, aby polewa się nie zagotowała.
Pieczenie szarlotki z serem:
- Na schłodzony spód z ciasta wyłożyć wystudzoną masę z jabłek i wyrównać.
- Na jabłka równomiernie wyłożyć masę z sera i wyrównać.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 60 minut.
- Ciasto po upieczeniu powinno być lekko przyrumienione, a sprawdzając patyczkiem, może być on lekko wilgotny, ale bez przyklejonego sera.
- Po upieczeniu ciasto studzić w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Wystudzony sernik polać polewą, posypać płatkami migdałów i schłodzić w lodówce przez co najmniej 7 godzin.
Zobacz również: szarlotka tatrzańska.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑