Szarlotka z serem

Szarlotka z serem, a może raczej sernik z jabłkami to idealny deser na każdą okazję. Prosty przepis na ciasto z jabłkami na kruchym spodzie z serem. Pyszne połączenie masy z jabłek z delikatną masą z sera, polane polewą z czekolady. Wilgotny i niezbyt słodki jabłecznik z serem na kruchym spodzie.

Ciasto z sera i jabłek na kruchym spodzie polane czekoladą

Spis treści:

Szarlotka z serem jest pysznym połączeniem najbardziej ulubionych przeze mnie ciast, czyli sernika i szarlotki. Cienki kruchy spód, na którym są delikatne winne jabłka i rozpływający się w ustach ser polany czekoladą. Może jet to raczej sernik z jabłkami, ale w cieście jednakowo intensywnie wyczuwalny jest zarówno ser, jak i jabłka. Pomimo obszernego opisu jest to dość prosty przepis na ciasto z jabłkami na kruchym spodzie z serem.
Sernik z jabłkami na kruchym spodzie polany polewą czekoladową
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 175 kcal
Kategoria: deser, ciasto
Dieta: wegetariańska
Forma: 34 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na szarlotkę z serem

Składniki na szarlotkę z serem:

Kruchy spód do ciasta z jabłkami:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła 82%
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa z jabłek:

  • 1 kg jabłek (u mnie szara reneta)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (+/- w zależności od stopnia kwaśności jabłek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kisiel cytrynowy

Masa serowa:

(składniki w temperaturze pokojowej)

  • 1 kg mielonego sera twarogowego
  • 3 białka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka cukru z wanilią
  • 100 g masła 82%
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej z minimum 50% kakao
  • 70 ml śmietanki 30%
    Dodatkowo:
  • 50 g płatków migdałowych do dekoracji.
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić szarlotkę z serem?

Spód do szarlotki z serem:
  1. Składniki posiekać nożem i zagnieść z nich ciasto. Zagniatać tylko do czasu połączenia się składników i uzyskania gładkiej struktury. Ciastem równomiernie wykleić spód formy i wstawić do lodówki.
Masa z jabłek:
  1. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka z grubym dnem.
  2. Do jabłek dodać cukier, sok z cytryny i gotować do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać.
  3. Jabłka zdjąć z palnika i od razu dokładnie wymieszać z budyniem w proszku, nie gotować.
  4. Masę z jabłek dokładnie wystudzić.
Masa serowa:
  1. Do sera dodać roztopione i wystudzone masło oraz pozostałe składniki.
  2. Masę z sera krótko miksować, aby połączyły się tylko składniki. Zbyt długie miksowanie zbytnio napowietrzy masę i sernik po upieczeniu mocno opadnie.
Polewa czekoladowa:
  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Miska nie powinna dotykać do wody.
  2. Do czekolady dodać śmietankę i ciągle mieszając, połączyć w lśniącą jednolitą polewę.
  3. Pilnować, aby polewa się nie zagotowała.

Pieczenie szarlotki z serem:

  1. Na schłodzony spód z ciasta wyłożyć wystudzoną masę z jabłek i wyrównać.
  2. Na jabłka równomiernie wyłożyć masę z sera i wyrównać.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 60 minut.
  4. Ciasto po upieczeniu powinno być lekko przyrumienione, a sprawdzając patyczkiem, może być on lekko wilgotny, ale bez przyklejonego sera.
  5. Po upieczeniu ciasto studzić w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  6. Wystudzony sernik polać polewą, posypać płatkami migdałów i schłodzić w lodówce przez co najmniej 7 godzin.

    Zobacz również: szarlotka tatrzańska.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady