Ciasto piernikowe z jabłkami

Przepis na ciasto piernikowe z jabłkami jest łatwy do wykonania. Miękki piernik z jabłkami to proste ciasto, które nie wymaga dużych umiejętności. Ciasto z jabłkami swoją puszystość i delikatność zawdzięcza zaparzaniu mąki. Ciasto zaparzane o smaku piernika idealnie sprawdzi się jako świąteczny deser i nie tylko.

Piernik z jabłkami posypany cukrem pudrem
Ciasto piernikowe z jabłkami jest bardzo aromatyczne i dzięki jabłkom, wilgotne. Piernik z jabłkami świetnie smakuje zarówno od razu po wystudzeniu, jak i na dzień następny po schłodzeniu. Ciasto z jabłkami będzie dobrze się kroiło i wyglądało, jeśli jabłka będą twarde i pokrojone w niezbyt duże kawałki. Piernik dzięki przyprawie do piernika jest bardzo aromatyczny, ale w połączeniu z jabłkami ma jeszcze więcej smaku i aromatu.

Ciasto piernikowe jest o umiarkowanej słodyczy. W przepisie wykorzystałam niezbyt słodkie jabłka szara reneta. Jabłecznik będzie słodszy, jeśli zamiast cukru pudru posmarujemy go lukrem.
Miękki piernik zaparzany z jabłkami
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 190 kcal
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 24 cm x 29 cm x 7 cm

Przepis na piernik zaparzany z jabłkami

Składniki na piernik zaparzany z jabłkami:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki typ 450
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 250 g masła 82%
  • 1500 g twardych jabłek (u mnie szara reneta)
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić piernik z jabłkami?

  1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na 2 - 3 cm kawałki i wymieszać z sokiem z cytryny.
  2. Jajka ubić stopniowo dodając cukier na puszystą i jasną masę.
  3. Do masy jajecznej dodać w kilku porcjach szklankę mąki wymieszanej z przyprawą do piernika i kakao. Po każdym dodaniu mąki masę wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
  4. Nie przerywając miksowania dodać gorące roztopione masło, wlewając je powoli cienkim strumieniem. Miksować na wolnych obrotach miksera tylko do czasu połączenia się składników.
  5. Na koniec dodać w kilku porcjach drugą szklankę mąki i mieszać na niskich obrotach miksera do czasu połączenia się składników.
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozsmarować 1/3 część ciasta piernikowego.
  7. Na ciasto rozłożyć równomiernie kawałeczki jabłek. Jabłka układać ciasno jeden kawałek obok drugiego.
  8. Na jabłka wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać.
  9. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym góra-dół do 175°C przez 60 minut, do suchego patyczka.
  10. Ciasto po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Porada
Ciasto piernikowe będzie miało odpowiedni smak i aromat, jeśli użyta będzie dobrej jakości przyprawa do piernika.
Do ciasta najlepsze są jabłka twarde, które wolniej się rozpadają podczas pieczenia.

Zobacz również:
 Piernik przekładany jabłkami

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady