Ciasto piernikowe z jabłkami
Przepis na ciasto piernikowe z jabłkami jest łatwy do wykonania. Miękki piernik z jabłkami to proste ciasto, które nie wymaga dużych umiejętności. Ciasto z jabłkami swoją puszystość i delikatność zawdzięcza zaparzaniu mąki. Ciasto zaparzane o smaku piernika idealnie sprawdzi się jako świąteczny deser i nie tylko.
Ciasto piernikowe z jabłkami jest bardzo aromatyczne i dzięki jabłkom, wilgotne. Piernik z jabłkami świetnie smakuje zarówno od razu po wystudzeniu, jak i na dzień następny po schłodzeniu. Ciasto z jabłkami będzie dobrze się kroiło i wyglądało, jeśli jabłka będą twarde i pokrojone w niezbyt duże kawałki. Piernik dzięki przyprawie do piernika jest bardzo aromatyczny, ale w połączeniu z jabłkami ma jeszcze więcej smaku i aromatu.
Ciasto piernikowe jest o umiarkowanej słodyczy. W przepisie wykorzystałam niezbyt słodkie jabłka szara reneta. Jabłecznik będzie słodszy, jeśli zamiast cukru pudru posmarujemy go lukrem.
Przepis na piernik zaparzany z jabłkami
Składniki na piernik zaparzany z jabłkami:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki typ 450
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 250 g masła 82%
- 1500 g twardych jabłek (u mnie szara reneta)
- sok z 1/2 cytryny
- cukier puder do posypania
Opis krok po kroku:
Jak zrobić piernik z jabłkami?
- Jabłka obrać ze skórki, pokroić na 2 - 3 cm kawałki i wymieszać z sokiem z cytryny.
- Jajka ubić stopniowo dodając cukier na puszystą i jasną masę.
- Do masy jajecznej dodać w kilku porcjach szklankę mąki wymieszanej z przyprawą do piernika i kakao. Po każdym dodaniu mąki masę wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
- Nie przerywając miksowania dodać gorące roztopione masło, wlewając je powoli cienkim strumieniem. Miksować na wolnych obrotach miksera tylko do czasu połączenia się składników.
- Na koniec dodać w kilku porcjach drugą szklankę mąki i mieszać na niskich obrotach miksera do czasu połączenia się składników.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozsmarować 1/3 część ciasta piernikowego.
- Na ciasto rozłożyć równomiernie kawałeczki jabłek. Jabłka układać ciasno jeden kawałek obok drugiego.
- Na jabłka wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać.
- Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym góra-dół do 175°C przez 60 minut, do suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑