Makowiec czekoladowy z jabłkami

Makowiec czekoladowy z jabłkami to ciasto z makiem, które mogą jeść nawet osoby będące na diecie bezglutenowej i wegetariańskiej. Ciasto makowe bez mąki, ale z orzechami i mielonymi migdałami. Makowiec świąteczny dodatkowo jest z masą z jabłek, która przełamuje intensywny smak maku i odświeża.

Ciasto makowe z galaretką i jabłkami

Spis treści:

Makowiec czekoladowy z jabłkami został przygotowany praktycznie z samego maku i orzechów. Ciasto makowe jest dość ciężkie i wilgotne, ale przyjemne w smaku. Ciasto z makiem dzięki połączeniu z galaretką z masy jabłkowej uzyskało odświeżający i zdecydowanie przyjemniejszy smak. Makowiec z jabłkami odpowiedni będzie na święta i nie tylko. Miłośnicy wypieków z makiem powinni być zachwyceni. Mak z jabłkami jest świetnym połączeniem, dzięki któremu makowiec zdecydowanie nabrał lekkości i uzyskał więcej smaku.
Ciasto makowe z orzechami i jabłkami z galaretką 
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 237 kcal
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Forma: o średnicy 26 cm

Przepis na makowiec czekoladowy z jabłkami

Składniki na makowiec czekoladowy z jabłkami:

Ciasto makowe:
  • 400 g mielonego suchego maku
  • 450 ml mleka
  • 100 g masła 82%
  • 5 jajek
  • 100 g czekolady deserowej
  • 110 g cukru
  • 100 g orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca)
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    Masa z jabłek do makowca:
  • 3 - 4 jabłka
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić makowiec czekoladowy z jabłkami?

Jak zrobić ciasto z maku?
  1. Mielony suchy mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystudzenia. Mak powinien wchłonąć mleko.
  2. Żółtka oddzielić od białek.
  3. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
  4. Orzechy drobno posiekać.
  5. Masło utrzeć z cukrem, aby nie było wyczuwalnych kryształków cukru.
  6. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku i ucierać do czasu, aż masa będzie jednolita.
  7. Do masy dodać ekstrakt migdałowy, namoczony mak, startą czekoladę, orzechy, żurawinę i wymieszać łyżką, aby wszystkie składniki równomiernie były w masie rozłożone.
  8. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką do masy makowej.
  9. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 50 minut.
  11. Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  12. Wierzch makowca pokryć wystudzoną masą z jabłek i wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Jak zrobić galaretkę z masy jabłkowej?
  1. Jabłka obrać i drobno pokroić.
  2. Pokrojone jabłka włożyć do niezbyt dużego garnka, dodać cukier, sok z cytryny i gotować na niezbyt dużej mocy palnika, aż jabłka się rozpadną.
  3. Garnek z jabłkami zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i mieszać do czasu, aż galaretka rozpuści się w masie jabłkowej (nie gotować!).
  4. Wystudzoną, ale jeszcze niestężałą masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Porada
Cukru do jabłek dodać mniej lub więcej, w zależności od upodobań i stopnia kwaśności jabłek.
Do ciasta użyłam suchego mielonego maku, który dostępny jest w sklepach.

Zobacz również:
 Ciasto makowe z lukrem

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady