Makowiec czekoladowy z jabłkami
Makowiec czekoladowy z jabłkami to ciasto z makiem, które mogą jeść nawet osoby będące na diecie bezglutenowej i wegetariańskiej. Ciasto makowe bez mąki, ale z orzechami i mielonymi migdałami. Makowiec świąteczny dodatkowo jest z masą z jabłek, która przełamuje intensywny smak maku i odświeża.
Spis treści:
Makowiec czekoladowy z jabłkami został przygotowany praktycznie z samego maku i orzechów. Ciasto makowe jest dość ciężkie i wilgotne, ale przyjemne w smaku. Ciasto z makiem dzięki połączeniu z galaretką z masy jabłkowej uzyskało odświeżający i zdecydowanie przyjemniejszy smak. Makowiec z jabłkami odpowiedni będzie na święta i nie tylko. Miłośnicy wypieków z makiem powinni być zachwyceni. Mak z jabłkami jest świetnym połączeniem, dzięki któremu makowiec zdecydowanie nabrał lekkości i uzyskał więcej smaku.
Przepis na makowiec czekoladowy z jabłkami
Składniki na makowiec czekoladowy z jabłkami:
Ciasto makowe:
- 400 g mielonego suchego maku
- 450 ml mleka
- 100 g masła 82%
- 5 jajek
- 100 g czekolady deserowej
- 110 g cukru
- 100 g orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca)
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Masa z jabłek do makowca: - 3 - 4 jabłka
- 3 - 4 łyżki cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Opis krok po kroku:
Jak zrobić makowiec czekoladowy z jabłkami?
Jak zrobić ciasto z maku?
- Mielony suchy mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystudzenia. Mak powinien wchłonąć mleko.
- Żółtka oddzielić od białek.
- Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
- Orzechy drobno posiekać.
- Masło utrzeć z cukrem, aby nie było wyczuwalnych kryształków cukru.
- Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku i ucierać do czasu, aż masa będzie jednolita.
- Do masy dodać ekstrakt migdałowy, namoczony mak, startą czekoladę, orzechy, żurawinę i wymieszać łyżką, aby wszystkie składniki równomiernie były w masie rozłożone.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką do masy makowej.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 50 minut.
- Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Wierzch makowca pokryć wystudzoną masą z jabłek i wstawić do lodówki, aby masa stężała.
- Jabłka obrać i drobno pokroić.
- Pokrojone jabłka włożyć do niezbyt dużego garnka, dodać cukier, sok z cytryny i gotować na niezbyt dużej mocy palnika, aż jabłka się rozpadną.
- Garnek z jabłkami zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i mieszać do czasu, aż galaretka rozpuści się w masie jabłkowej (nie gotować!).
- Wystudzoną, ale jeszcze niestężałą masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑