Ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia
Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia. Prosty przepis na makowiec bez pieczenia, który sprawdzi się jako deser na każdą okazję. Ciasto z makiem i kremem z budyniu jest o umiarkowanej słodyczy. Ciasto budyniowe przygotuje każdy, kto umie zrobić budyń.
Spis treści
Ciasto z makiem i kremem budyniowym bez pieczenia jest jednym z łatwiejszych do przygotowania ciast makowych. Upieczenie tradycyjnego makowca zajmuje nieco czasu, a zrobienie ciasta z makiem przekładanego kremem i herbatnikami jest dość szybkie. Makowiec bez pieczenia nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, ale sporo cierpliwości. Najpierw trzeba cierpliwie czekać, aż ugotowany budyń dokładnie wystygnie, aby utrzeć go z masłem. Po złożeniu ciasta znów trzeba czekać, aż ciasto bez pieczenia zastygnie i herbatniki zmiękną.
Przepis na ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia
Składniki na ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia:
- 2 budynie waniliowe w proszku bez cukru (po 40 g każdy)
- 6 łyżek cukru
- 750 ml mleka 3,2%
- 100 g mielonego suchego maku
- 200 g masła 82%
- 450 - 500 g herbatników
- 150 g czekolady deserowej
- 70 g śmietanki 30%
- 50 g orzechów lub migdałów
Opis krok po kroku:
Jak zrobić ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia?
- W 200 ml zimnego mleka rozmieszać oba budynie.
- Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Cukier dodawać do bardzo gorącego mleka i mieszać do czasu, aż się rozpuści.
- Do gotującego się mleka wlać mleko z rozmieszanym budyniem i ciągle mieszając gotować do czasu, aż budyń zgęstnieje. Budyń dobrze się miesza rózgą.
- Do gęstniejącego budyniu dodać suchy mielony mak i chwilę gotować, aby mak połączył się z masą budyniową.
- Ugotowaną masę odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Masło zmiksować na puszysty krem, dodając stopniowo wystudzony budyń z makiem. Miksować do czasu połączenia się masła z masą budyniową.
- Formę wyłożyć herbatnikami, na których rozsmarować cienką warstwę kremu budyniowego z makiem. Na krem wyłożyć herbatniki i tak przekładać do wyczerpania kremu budyniowego.
- Wierzch ciasta powinna kończyć warstwa herbatników.
- Ciasto polać polewą z czekolady rozpuszczonej ze śmietanką i posypać posiekanymi orzechami. Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej i pilnować, aby jej nie przegrzać.
- Formę z ciastem wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Zobacz również: ciasto z krakersami bez pieczenia.
Bardzo lubię ciasta bez pieczenia. :)
OdpowiedzUsuń