Ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia

/ 1

Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia. Prosty przepis na makowiec bez pieczenia, który sprawdzi się jako deser na każdą okazję. Ciasto z makiem i kremem z budyniu jest o umiarkowanej słodyczy. Ciasto budyniowe przygotuje każdy, kto umie zrobić budyń.

Ciasto z budyniem i makiem bez pieczenia
Spis treści
Ciasto z makiem i kremem budyniowym bez pieczenia jest jednym z łatwiejszych do przygotowania ciast makowych. Upieczenie tradycyjnego makowca zajmuje nieco czasu, a zrobienie ciasta z makiem przekładanego kremem i herbatnikami jest dość szybkie. Makowiec bez pieczenia nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, ale sporo cierpliwości. Najpierw trzeba cierpliwie czekać, aż ugotowany budyń dokładnie wystygnie, aby utrzeć go z masłem. Po złożeniu ciasta znów trzeba czekać, aż ciasto bez pieczenia zastygnie i herbatniki zmiękną.
Ciasto bez pieczenia z budyniem i makiem przekładane herbatnikami
Liczba porcji: 24
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 195 kcal
Kategoria: deser, ciasto
Dieta: wegetariańska
Forma: 23 cm x 33 cm x 7 cm

Przepis na ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia

Składniki na ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia:

  • 2 budynie waniliowe w proszku bez cukru (po 40 g każdy)
  • 6 łyżek cukru
  • 750 ml mleka 3,2%
  • 100 g mielonego suchego maku
  • 200 g masła 82%
  • 450 - 500 g herbatników
  • 150 g czekolady deserowej
  • 70 g śmietanki 30%
  • 50 g orzechów lub migdałów
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia?

  1. W 200 ml zimnego mleka rozmieszać oba budynie.
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Cukier dodawać do bardzo gorącego mleka i mieszać do czasu, aż się rozpuści.
  3. Do gotującego się mleka wlać mleko z rozmieszanym budyniem i ciągle mieszając gotować do czasu, aż budyń zgęstnieje. Budyń dobrze się miesza rózgą.
  4. Do gęstniejącego budyniu dodać suchy mielony mak i chwilę gotować, aby mak połączył się z masą budyniową.
  5. Ugotowaną masę odstawić do całkowitego wystudzenia.
  6. Masło zmiksować na puszysty krem, dodając stopniowo wystudzony budyń z makiem. Miksować do czasu połączenia się masła z masą budyniową.
  7. Formę wyłożyć herbatnikami, na których rozsmarować cienką warstwę kremu budyniowego z makiem. Na krem wyłożyć herbatniki i tak przekładać do wyczerpania kremu budyniowego.
  8. Wierzch ciasta powinna kończyć warstwa herbatników.
  9. Ciasto polać polewą z czekolady rozpuszczonej ze śmietanką i posypać posiekanymi orzechami. Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej i pilnować, aby jej nie przegrzać.
  10. Formę z ciastem wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

    Zobacz również: ciasto z krakersami bez pieczenia.
    Porada
    Ugotowany budyń z makiem dokładnie wystudzić, aby podczas miksowania nie rozpuściło się masło. Do ciasta użyłam dostępnego w sklepach mielonego maku.

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
    Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

    FORMULARZ KONTAKTOWY

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *

    Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

    Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

    Przepisy

    Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

    Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

    Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

    Gotowanie

    Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

    Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

    Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

    Blog kulinarny

    Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

    Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

    Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

    Zapraszam po przepis

    Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
    Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
    Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady