Curry z kurczaka z groszkiem
Przepis na curry z kurczaka z groszkiem na smaczny i szybki obiad. Aromatyczne danie, którego ostrość można dostosować do swoich upodobań. Kolorowy i zdrowy obiad jednogarnkowy dla całej rodziny na kilka dni. Curry z groszkiem świetnie syci i rozgrzewa. Idealny posiłek na chłodny zimowy dzień.
Curry z kurczaka z groszkiem to lekkie i bardzo smaczne danie, które bardzo lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Pożywny i zdrowy obiad składający się z kurczaka i warzyw, z dodatkiem rozgrzewającego świeżego imbiru. Przepis na curry można modyfikować według swego uznania, zamieniając np. pierś z kurczaka na pierś z indyka i zmieniając rodzaj warzywa.
Curry z groszkiem świetnie smakuje od razu po przygotowaniu, ale sprawdza się również podgrzane na dzień następny. Zazwyczaj azjatyckie curry jest dość ostre, u mnie jednak wersja łagodna, którą mogą zjeść nawet starsze dzieci.
Przepis na curry mogą również wykorzystać nawet wegetarianie, zastępując kurczaka tofu.
Przepis na curry z kurczaka z groszkiem
Składniki na curry z kurczaka z groszkiem:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 200 ml mleczka kokosowego 82% lub śmietanki 30%
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 450 g groszku mrożonego
- 5 cm korzenia świeżego imbiru
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżeczek żółtego curry
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
- pieprz i chili do smaku
- 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
- 5 - 6 łyżek oleju rzepakowego
Dodatkowo: - ryż gotowany do podania
- wok lub głęboka patelnia
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:Jak zrobić curry z kurczaka z groszkiem?
- Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na małe kawałki.
- Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki o długości 1 - 2 cm.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić.
- Z korzenia imbiru zeskrobać łyżeczką brązową skórkę i pokroić w bardzo cienkie paseczki o długości 1 cm.
- Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Czosnek przed siekaniem rozgnieść, wtedy będzie bardziej aromatyczny.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i imbir, chwilę smażyć ciągle mieszając.
- Następnie dodać marchewkę i ciągle mieszając smażyć do czasu, aż zacznie puszczać kolor.
- Dodać curry, kolendrę i kurczaka. Smażyć ciągle mieszając, aż kurczak zacznie z wierzchu być biały.
- Dodać zamrożony groszek i dusić pod przykryciem około 5 minut, po czym dodać paprykę oraz sól i chwilę podsmażać.
- Na koniec dodać mleczko kokosowe lub śmietankę i gotować bez przykrycia do czasu, aż nieco odparuje i wszystkie składniki będą ugotowane.
- Curry doprawić do smaku pieprzem, chili i sokiem z cytryny lub limonki.
- Curry podawać z ugotowanym ryżem.
Danie idealne w zimie :) smaczne i rozgrzewające :)
OdpowiedzUsuń