Kotlety rybne z ziemniakami
Kotlety rybne z ziemniakami to pyszne danie na pożywny obiad. Prosty przepis na kotlety z ryby i gotowanych ziemniaków. Zdrowy obiad, który zrobisz bez dużego wysiłku. Idealny posiłek zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych.
W moim domu kotlety rybne z ziemniakami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tym razem zrobiłam kotlety z łososia, a dokładniej z surowych ścinków łososia, które można kupić w niektórych sklepach rybnych. Łosoś jest dość drogą rybą i na pewno z całych filetów nie zrobiłabym kotletów z ziemniakami. Inaczej sprawa wygląda, jeśli chodzi o jego ścinki. Surowe ścinki łososia można kupić już za 1/4 cyny fileta i są one dobrej jakości. Kotlety z ryby nie wymagają użyć określonego gatunku ryby, ale na pewno wpływa on na ich smak.
Kotlety z ziemniaków i ryby najlepiej robić z ugotowanych mączystych ziemniaków, które zawierają sporo skrobi i bardziej zwiążą kotlety. Kotlety rybne są z gotowanymi ziemniakami, ale smak ziemniaków po usmażeniu zupełnie nie jest w nich wyczuwalny.
Przepis na kotlety rybne z ziemniakami
Składniki na kotlety rybne z ziemniakami:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g ryby (u mnie surowe ścinki łososia bez skóry)
- 1 jajko (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:
Opis krok po kroku:
Jak zrobić kotlety rybne z ziemniakami?
- Wystudzone ziemniaki potłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Ugotowanych ziemniaków nie blendować, gdyż staną się rzadkie i kleiste, nie da się z nich robić kotletów.
- Rybę oczyścić z ości oraz skóry i drobno posiekać lub przekręcić przez maszynkę.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Do ryby dodać ziemniaki, pieprz, sól, imbir, pietruszkę, bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
- Przeprowadzić próbę smażenia na jednym kotlecie, gdyż ich struktura zależy od mączystości ziemniaków i tłustości ryby. W przypadku, gdy ryba jest niezbyt tłusta i kotlet się rozpada, dodać jajko, ewentualnie łyżkę mąki.
- Z masy rybnej formować małe kotlety i smażyć na umiarkowanej mocy palnika. Kotlety obracać na drugą stronę, gdy ich spód się przyrumieni. Kotletów zbyt grubych nie robić, aby mogły równomiernie się usmażyć.
- U mnie tym razem kotlety rybne były bez jajka, gdyż łosoś był dość tłusty i ziemniaki zawierały sporo skrobi.
- Kotlety z ryby świetnie smakują zarówno od razu po usmażeniu, jak i po wystudzeniu.
Zobacz również: ryba czosnkowa.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑