Kotlety rybne z ziemniakami

/ 0

Kotlety rybne z ziemniakami to pyszne danie na pożywny obiad. Prosty przepis na kotlety z ryby i gotowanych ziemniaków. Zdrowy obiad, który zrobisz bez dużego wysiłku. Idealny posiłek zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych.

Kotlety ziemniaczane z rybą wegetariańskie
W moim domu kotlety rybne z ziemniakami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tym razem zrobiłam kotlety z łososia, a dokładniej z surowych ścinków łososia, które można kupić w niektórych sklepach rybnych. Łosoś jest dość drogą rybą i na pewno z całych filetów nie zrobiłabym kotletów z ziemniakami. Inaczej sprawa wygląda, jeśli chodzi o jego ścinki. Surowe ścinki łososia można kupić już za 1/4 cyny fileta i są one dobrej jakości. Kotlety z ryby nie wymagają użyć określonego gatunku ryby, ale na pewno wpływa on na ich smak.

Kotlety z ziemniaków i ryby najlepiej robić z ugotowanych mączystych ziemniaków, które zawierają sporo skrobi i bardziej zwiążą kotlety. Kotlety rybne są z gotowanymi ziemniakami, ale smak ziemniaków po usmażeniu zupełnie nie jest w nich wyczuwalny.
Kotlety z ryby i gotowanych ziemniaków
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 134 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: wegetariańska

Przepis na kotlety rybne z ziemniakami

Składniki na kotlety rybne z ziemniakami:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g ryby (u mnie surowe ścinki łososia bez skóry)
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić kotlety rybne z ziemniakami?

  1. Wystudzone ziemniaki potłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Ugotowanych ziemniaków nie blendować, gdyż staną się rzadkie i kleiste, nie da się z nich robić kotletów.
  2. Rybę oczyścić z ości oraz skóry i drobno posiekać lub przekręcić przez maszynkę.
  3. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  4. Do ryby dodać ziemniaki, pieprz, sól, imbir, pietruszkę, bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
  5. Przeprowadzić próbę smażenia na jednym kotlecie, gdyż ich struktura zależy od mączystości ziemniaków i tłustości ryby. W przypadku, gdy ryba jest niezbyt tłusta i kotlet się rozpada, dodać jajko, ewentualnie łyżkę mąki.
  6. Z masy rybnej formować małe kotlety i smażyć na umiarkowanej mocy palnika. Kotlety obracać na drugą stronę, gdy ich spód się przyrumieni. Kotletów zbyt grubych nie robić, aby mogły równomiernie się usmażyć.
  7.  U mnie tym razem kotlety rybne były bez jajka, gdyż łosoś był dość tłusty i ziemniaki zawierały sporo skrobi.
  8. Kotlety z ryby świetnie smakują zarówno od razu po usmażeniu, jak i po wystudzeniu.

    Zobacz również: ryba czosnkowa.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady