Sałatka z buraków i ogórka kiszonego

/ 0

Sałatka z buraków i ogórka kiszonego to zdrowy i bardzo smaczny dodatek do obiadu lub lekka przekąska na drugie śniadanie, czy też kolację. Buraki są cennym źródłem wielu witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm. Pieczone buraki mają zdecydowanie więcej smaku i zachowują intensywniejszy kolor.

Sałatka z pieczonych buraków i ogórka kiszonego
Sałatka z buraków i ogórka kiszonego jest świetnym dodatkiem do obiadu i to zarówno dla osób jedzących mięso, jak i wegetarian i wegan. Buraki czerwone są bogatym źródłem kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu, witaminy C i B6 oraz manganu. Zawarte w buraku barwniki (betalainy) działają przeciwutleniająco i dobroczynnie na krwinki czerwone. Jedzenie buraków zalecane jest w anemii, aby poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych i serca. Buraki zawierają również dużo błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i usprawnia procesy trawienne. Buraki mają wysoki indeks glikemiczny i dlatego nie powinny jeść ich w dużej ilości osoby zmagające się z cukrzycą.

Buraki pieczone zachowują w sobie więcej smaku, aromatu i mają intensywniejszy kolor. Dodatkową zaletą pieczenia buraków jest to, że nie wymagają zbyt dużo uwagi, jak to jest w przypadku ich gotowania. Do pieczenia i gotowania, najlepiej wybierać buraki równej wielkości, o intensywnym, ciemnoczerwonym kolorze. Bardzo smaczne są buraki podłużne, ale niezbyt łatwo je kupić.
Sałata z buraka i ogórków kiszonych
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 60 - 80 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 75 kcal
Kategoria: obiad, przystawka
Dieta: wegańska, wegetariańska

Przepis na sałatkę z buraków i ogórka kiszonego

Składniki na sałatkę z buraków i ogórka kiszonego:

  • 1 kg buraków (u mnie podłużne)
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 jabłka winne
  • 1 cebula
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • pieprz i sól do smaku
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić sałatkę z buraków i ogórka kiszonego?

  1. Buraki zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190℃ przez około 60 - 80 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Najlepiej wybierać buraki podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samym czasie.
  2. Upieczone buraki wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  3. Kiszone ogórki, jeśli mają grubą skórkę najlepiej obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  4. Jabłka obrać i również zetrzeć na tarce.
  5. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i posypać 1/2 łyżeczki soli, aby nieco zmiękła i straciła intensywny zapach.
  6. Buraki wymieszać z cukrem, następnie połączyć z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  7. Sałatka z buraków pieczonych i ogórka kiszonego jest świetnym dodatkiem do obiadu. Może być również samodzielną przekąską na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Zobacz również: sałatka z pieczonych buraków.
Porada
Sałatka z buraków u mnie jest z olejem, ale może być również z majonezem, jogurtem greckim lub odrobiną chrzanu. Buraki na sałatkę mają więcej smaku, jeśli są wcześniej upieczone, a nie gotowane w wodzie.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady