Sałatka z buraków i ogórka kiszonego
Sałatka z buraków i ogórka kiszonego to zdrowy i bardzo smaczny dodatek do obiadu lub lekka przekąska na drugie śniadanie, czy też kolację. Buraki są cennym źródłem wielu witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm. Pieczone buraki mają zdecydowanie więcej smaku i zachowują intensywniejszy kolor.
Sałatka z buraków i ogórka kiszonego jest świetnym dodatkiem do obiadu i to zarówno dla osób jedzących mięso, jak i wegetarian i wegan. Buraki czerwone są bogatym źródłem kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu, witaminy C i B6 oraz manganu. Zawarte w buraku barwniki (betalainy) działają przeciwutleniająco i dobroczynnie na krwinki czerwone. Jedzenie buraków zalecane jest w anemii, aby poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych i serca. Buraki zawierają również dużo błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i usprawnia procesy trawienne. Buraki mają wysoki indeks glikemiczny i dlatego nie powinny jeść ich w dużej ilości osoby zmagające się z cukrzycą.
Buraki pieczone zachowują w sobie więcej smaku, aromatu i mają intensywniejszy kolor. Dodatkową zaletą pieczenia buraków jest to, że nie wymagają zbyt dużo uwagi, jak to jest w przypadku ich gotowania. Do pieczenia i gotowania, najlepiej wybierać buraki równej wielkości, o intensywnym, ciemnoczerwonym kolorze. Bardzo smaczne są buraki podłużne, ale niezbyt łatwo je kupić.
Przepis na sałatkę z buraków i ogórka kiszonego
Składniki na sałatkę z buraków i ogórka kiszonego:
- 1 kg buraków (u mnie podłużne)
- 4 ogórki kiszone
- 2 jabłka winne
- 1 cebula
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- pieprz i sól do smaku
Opis krok po kroku:
Jak zrobić sałatkę z buraków i ogórka kiszonego?
- Buraki zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190℃ przez około 60 - 80 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Najlepiej wybierać buraki podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samym czasie.
- Upieczone buraki wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Kiszone ogórki, jeśli mają grubą skórkę najlepiej obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Jabłka obrać i również zetrzeć na tarce.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i posypać 1/2 łyżeczki soli, aby nieco zmiękła i straciła intensywny zapach.
- Buraki wymieszać z cukrem, następnie połączyć z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Sałatka z buraków pieczonych i ogórka kiszonego jest świetnym dodatkiem do obiadu. Może być również samodzielną przekąską na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑