Sos pomidorowy z warzywami
Dietetyczny sos pomidorowy z warzywami do makaronu, kaszy, ryżu lub gołąbków. Prosty sos do makaronu w wersji wegańskiej. Szybki sos do makaronu warto zrobić i mieć go w lodówce. Domowy sos pomidorowy smakuje najlepiej i wiemy, co zawiera.
Pyszny i łatwy do zrobienia sos pomidorowy z warzywami. Domowy sos pomidorowy przygotowany jest na bazie dobrej jakości passaty pomidorowej. Wegański sos do makaronu w swoim składzie zawiera same warzywa i jest niskokaloryczny. Wegetarianie mogą go nieco urozmaicić poprzez dodanie śmietanki. Szybki sos pomidorowy będzie bardziej gładki, ale i będzie miał więcej kalorii.
Gorący sos pomidorowy warto zamknąć w słoiku i mieć go w lodówce. Po ugotowaniu do sosu makaronu w każdej chwili zrobimy szybki obiad.
Przepis na sos pomidorowy z warzywami
Składniki na sos pomidorowy z warzywami:
- 700 ml pasaty pomidorowej
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 2 ogórki kiszone
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 6 łyżek oliwy
- 200 ml gorącej wody lub wywaru z warzyw
Opis krok po kroku:
Jak zrobić sos pomidorowy z warzywami?
- Marchew obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
- Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i drobno posiekać.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i bardzo drobno posiekać.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Ogórki kiszone zetrzeć na tarce.
- Cebule obrać i drobno posiekać, następnie zeszklić na oliwie.
- Do podsmażonej cebuli dodać marchew i smażyć ciągle mieszając do czasu, aż marchewka zacznie puszczać kolor. W czasie smażenia stopniowo podlewać gorącą wodą lub wywarem z warzyw.
- Następnie dodać paprykę i pomidory, krótko podsmażyć.
- Dodać ogórki kiszone, bazylię, oregano, zioła prowansalskie, cukier i passatę pomidorową. Gotować bez przykrycia na umiarkowanej mocy palnika do czasu, aż warzywa zmiękną.
- Do sosu dodać paprykę słodką i ostrą, pieprz i sól oraz rozmieszany w 2 łyżkach zimnej wody koncentrat pomidorowy. Gotować do czasu, aż sos nieco odparuje i zacznie gęstnieć.
- Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Sos pomidorowy można zblendować, wtedy będzie miał gładszą strukturę.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑