Sos pomidorowy z warzywami

/ 0

Dietetyczny sos pomidorowy z warzywami do makaronu, kaszy, ryżu lub gołąbków. Prosty sos do makaronu w wersji wegańskiej. Szybki sos do makaronu warto zrobić i mieć go w lodówce. Domowy sos pomidorowy smakuje najlepiej i wiemy, co zawiera.

Sos pomidorowy do makaronu z warzywami
Pyszny i łatwy do zrobienia sos pomidorowy z warzywami. Domowy sos pomidorowy przygotowany jest na bazie dobrej jakości passaty pomidorowej. Wegański sos do makaronu w swoim składzie zawiera same warzywa i jest niskokaloryczny. Wegetarianie mogą go nieco urozmaicić poprzez dodanie śmietanki. Szybki sos pomidorowy będzie bardziej gładki, ale i będzie miał więcej kalorii.

Gorący sos pomidorowy warto zamknąć w słoiku i mieć go w lodówce. Po ugotowaniu do sosu makaronu w każdej chwili zrobimy szybki obiad.
Pomidorowy sos do makaronu z warzywami
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 57 kcal
Kategoria: obiad, sos
Dieta: wegetariańska, wegańska

Przepis na sos pomidorowy z warzywami

Składniki na sos pomidorowy z warzywami:

  • 700 ml pasaty pomidorowej
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oliwy
  • 200 ml gorącej wody lub wywaru z warzyw
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić sos pomidorowy z warzywami?

  1. Marchew obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
  2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i drobno posiekać.
  3. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i bardzo drobno posiekać.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce.
  6. Cebule obrać i drobno posiekać, następnie zeszklić na oliwie.
  7. Do podsmażonej cebuli dodać marchew i smażyć ciągle mieszając do czasu, aż marchewka zacznie puszczać kolor. W czasie smażenia stopniowo podlewać gorącą wodą lub wywarem z warzyw.
  8. Następnie dodać paprykę i pomidory, krótko podsmażyć.
  9. Dodać ogórki kiszone, bazylię, oregano, zioła prowansalskie, cukier i passatę pomidorową. Gotować bez przykrycia na umiarkowanej mocy palnika do czasu, aż warzywa zmiękną.
  10. Do sosu dodać paprykę słodką i ostrą, pieprz i sól oraz rozmieszany w 2 łyżkach zimnej wody koncentrat pomidorowy. Gotować do czasu, aż sos nieco odparuje i zacznie gęstnieć.
  11. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.
  12. Sos pomidorowy można zblendować, wtedy będzie miał gładszą strukturę.
Porada
Sos pomidorowy będzie bardziej tłusty i zawiesisty, jeśli pod koniec gotowania dodamy 50 ml śmietanki 30%.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady