Jak ugotować ryż? Prosty sposób na idealny ryż
Ryż jest dość uniwersalnym produktem spożywczym i najczęściej używanym dodatkiem do obiadu. Pasuje praktycznie do wszystkich dań, zarówno tych z mięsem, jak i z samych warzyw. Ryż świetnie smakuje na wytrawnie i na słodko. Gotowanie ryżu, na początku może sprawiać nieco trudności, dlatego zdradzę prosty sposób gotowania ryżu.
Jaki ryż najlepiej wybierać?
Często ze względu na wygodę wybieramy ryż do gotowania w foliowych torebkach, ale nie jest to dobry wybór. Ryż gotowany w dużej ilości wody traci swoje wartości i smak, gdyż pozostaje on w wodzie. Zapewniam, że jeśli spróbujecie, choć raz ryżu ugotowanego w tradycyjny sposób, nigdy więcej nie sięgniecie po ten gotowany w torebkach.
Ze względu na różne rodzaje ryżu i jego jakość może się jednak czasami zdarzyć, że ryż po ugotowaniu nie jest taki, jakbyśmy tego chcieli. Warto więc mieć sprawdzonego sprzedawcę, który zaopatruje się w dobrej jakości produkty i jest w stanie powiedzieć, skąd dana partia ryżu pochodzi.
Najlepiej wybierać ryż pochodzący z upraw europejskich, które są bardziej kontrolowane i ryż z tych upraw zawiera mniej arsenu. Ryż pochodzący z Azji zawiera dużo więcej tego pierwiastka i nie powinien być spożywany w dużych ilościach, gdyż odkłada się w naszym organizmie. Powszechnie uważany za zdrowszy ryż pełnoziarnisty zawiera niestety więcej arsenu, gdyż bardziej jest on wchłaniany przez łuskę. Sposobem na pozbycie się części arsenu z ryżu jest jego dokładne płukanie, a nawet moczenie i dopiero gotowanie w świeżej wodzie.
W moim domu od pewnego czasu bardzo polubiliśmy uprawiany we Włoszech ryż arborio, którego używamy nie tylko do robienia risotto. Podzielę się z Wami prostym sposobem gotowania ryżu bez używania specjalnych urządzeń. Sposób gotowania ryżu podpatrzyłam w programie pewnego włoskiego kucharza i uważam, że jest najlepszy.
Jak ugotować ryż?
Do gotowania ryżu ogólnie stosuję zasadę:
- 1 porcja ryżu na 1,5 porcji wody, gdy ma być ryż na sypko. Wcześniej ryż jest płukany, aby pozbawić go skrobi i wrzucany do gotującej się, lekko posolonej wody.
- 1 porcja ryżu na 2 porcji wody, gdy ma być ryż lekko klejący np. do obiadu. W tym przypadku po opłukaniu ryżu, wrzucam go do zimnej, lekko osolonej wody.
Jak ugotować ryż na sypko?
- Ryż płukać na sitku zimną wodą do czasu, aż woda będzie przejrzysta. Płukanie pozbawia ryż skrobi, co zapobiega jego sklejaniu podczas gotowania. Proporcje do gotowania: 1 porcja ryżu na 1,5 porcji wody do ryżu basmati i jaśminowego, do brązowego dodać nieco więcej wody.
- Do gotującej się lekko osolonej wody (1/2 łyżeczki soli) wrzucić ryż i od momentu zagotowania się gotować bez mieszania 10 minut pod przykryciem na minimalnej mocy palnika. Na początku pilnować, aby ryż nie wykipiał, ewentualnie na chwilę lekko unieść pokrywkę.
- Po ugotowaniu bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut, aby ryż wchłonął wodę i napęczniał.
- Wiem, że można dodać łyżeczkę oleju, aby ryż się nie sklejał, ja jednak go nie dodaję, gdyż olej zmienia nieco smak ryżu.
Jak ugotować ryż kleisty?
- Ryż opłukać i wrzucić do zimnej lekko osolonej wody (1/2 łyżeczki soli), porcja ryżu na 2 porcje wody i doprowadzić do wrzenia.
- Przykryć i gotować 10 - 12 minut, pilnując na początku, aby ryż nie wykipiał.
- Po ugotowaniu ryż wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut, aby ryż wchłonął całą wodę, napęczniał i stał się kleisty.
➜ Prosty sposób gotowania ryżu:
Sposób podpatrzony u włoskiego kucharza i stosowany najczęściej do gotowania ryżu, zwłaszcza arborio lekko kleistego.
- Odmierzyć miarką porcję ryżu i opłukać go zimną wodą.
- Wielkość garnka do gotowania ryżu dostosować do ilości gotowanego ryżu, aby nie był ani zbyt mały, ani zbyt duży.
- Ryż wrzucić do garnka i zalać 2 porcjami zimnej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli. Wodę mierzyć tą samą miarką, którą był odmierzany ryż. Proporcje powinny być 1:2, czyli 1 porcja ryżu na 2 porcje wody.
- Garnek z ryżem przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zagotować.
- Po zagotowaniu palnik wyłączyć, ale garnka nie odkrywać i ryżu nie mieszać, odczekać 7 minut. Po tym czasie ponownie zagotować, po czym bez odkrywania i mieszania odstawić na kolejne 7 minut.
- W zależności od rodzaju i jakości ryżu może się zdarzyć, że ryż nie wchłonie całego płynu. Jeśli tak się zdarzy to, należy ryż odkryć i na niezbyt dużej mocy palnika chwilę gotować, aby go odparować.
- Ryż przed podaniem oczywiście wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑