Jak ugotować ryż? Prosty sposób na idealny ryż

/ 0

Ryż jest dość uniwersalnym produktem spożywczym i najczęściej używanym dodatkiem do obiadu. Pasuje praktycznie do wszystkich dań, zarówno tych z mięsem, jak i z samych warzyw. Ryż świetnie smakuje na wytrawnie i na słodko. Gotowanie ryżu, na początku może sprawiać nieco trudności, dlatego zdradzę prosty sposób gotowania ryżu.

Ryż w miseczce ugotowany w prosty sposób
Spis treści:

Jaki ryż najlepiej wybierać?

Często ze względu na wygodę wybieramy ryż do gotowania w foliowych torebkach, ale nie jest to dobry wybór. Ryż gotowany w dużej ilości wody traci swoje wartości i smak, gdyż pozostaje on w wodzie. Zapewniam, że jeśli spróbujecie, choć raz ryżu ugotowanego w tradycyjny sposób, nigdy więcej nie sięgniecie po ten gotowany w torebkach.

Ze względu na różne rodzaje ryżu i jego jakość może się jednak czasami zdarzyć, że ryż po ugotowaniu nie jest taki, jakbyśmy tego chcieli. Warto więc mieć sprawdzonego sprzedawcę, który zaopatruje się w dobrej jakości produkty i jest w stanie powiedzieć, skąd dana partia ryżu pochodzi.

Najlepiej wybierać ryż pochodzący z upraw europejskich, które są bardziej kontrolowane i ryż z tych upraw zawiera mniej arsenu. Ryż pochodzący z Azji zawiera dużo więcej tego pierwiastka i nie powinien być spożywany w dużych ilościach, gdyż odkłada się w naszym organizmie. Powszechnie uważany za zdrowszy ryż pełnoziarnisty zawiera niestety więcej arsenu, gdyż bardziej jest on wchłaniany przez łuskę. Sposobem na pozbycie się części arsenu z ryżu jest jego dokładne płukanie, a nawet moczenie i dopiero gotowanie w świeżej wodzie.

W moim domu od pewnego czasu bardzo polubiliśmy uprawiany we Włoszech ryż arborio, którego używamy nie tylko do robienia risotto. Podzielę się z Wami prostym sposobem gotowania ryżu bez używania specjalnych urządzeń. Sposób gotowania ryżu podpatrzyłam w programie pewnego włoskiego kucharza i uważam, że jest najlepszy.
Ryż gotowany w bambusowej miseczce

Opis krok po kroku:

Jak ugotować ryż?

Do gotowania ryżu ogólnie stosuję zasadę: 
  1. 1 porcja ryżu na 1,5 porcji wody, gdy ma być ryż na sypko. Wcześniej ryż jest płukany, aby pozbawić go skrobi i wrzucany do gotującej się, lekko posolonej wody.
  2. 1 porcja ryżu na 2 porcji wody, gdy ma być ryż lekko klejący np. do obiadu. W tym przypadku po opłukaniu ryżu, wrzucam go do zimnej, lekko osolonej wody.

Jak ugotować ryż na sypko?

  1. Ryż płukać na sitku zimną wodą do czasu, aż woda będzie przejrzysta. Płukanie pozbawia ryż skrobi, co zapobiega jego sklejaniu podczas gotowania. Proporcje do gotowania: 1 porcja ryżu na 1,5 porcji wody do ryżu basmati i jaśminowego, do brązowego dodać nieco więcej wody.
  2. Do gotującej się lekko osolonej wody (1/2 łyżeczki soli) wrzucić ryż i od momentu zagotowania się gotować bez mieszania 10 minut pod przykryciem na minimalnej mocy palnika. Na początku pilnować, aby ryż nie wykipiał, ewentualnie na chwilę lekko unieść pokrywkę.
  3. Po ugotowaniu bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut, aby ryż wchłonął wodę i napęczniał.
  4. Wiem, że można dodać łyżeczkę oleju, aby ryż się nie sklejał, ja jednak go nie dodaję, gdyż olej zmienia nieco smak ryżu.

Jak ugotować ryż kleisty?

  1. Ryż opłukać i wrzucić do zimnej lekko osolonej wody (1/2 łyżeczki soli), porcja ryżu na 2 porcje wody i doprowadzić do wrzenia.
  2. Przykryć i gotować 10 - 12 minut, pilnując na początku, aby ryż nie wykipiał.
  3. Po ugotowaniu ryż wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut, aby ryż wchłonął całą wodę, napęczniał i stał się kleisty.

➜ Prosty sposób gotowania ryżu:

Sposób podpatrzony u włoskiego kucharza i stosowany najczęściej do gotowania ryżu, zwłaszcza arborio lekko kleistego.
  1. Odmierzyć miarką porcję ryżu i opłukać go zimną wodą. 
  2. Wielkość garnka do gotowania ryżu dostosować do ilości gotowanego ryżu, aby nie był ani zbyt mały, ani zbyt duży.
  3. Ryż wrzucić do garnka i zalać 2 porcjami zimnej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli. Wodę mierzyć tą samą miarką, którą był odmierzany ryż. Proporcje powinny być 1:2, czyli 1 porcja ryżu na 2 porcje wody.
  4. Garnek z ryżem przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zagotować.
  5. Po zagotowaniu palnik wyłączyć, ale garnka nie odkrywać i ryżu nie mieszać, odczekać 7 minut. Po tym czasie ponownie zagotować, po czym bez odkrywania i mieszania odstawić na kolejne 7 minut.
  6. W zależności od rodzaju i jakości ryżu może się zdarzyć, że ryż nie wchłonie całego płynu. Jeśli tak się zdarzy to, należy ryż odkryć i na niezbyt dużej mocy palnika chwilę gotować, aby go odparować.
  7. Ryż przed podaniem oczywiście wymieszać.
Porada
Ryż najlepiej gotować pod przykryciem w niezbyt dużym garnku, raczej wąskim i o grubym dnie, gdyż z szerokiego szybciej paruje woda i ryż może się łatwo przypalić.
Ten sam rodzaj ryżu może potrzebować mniej lub nieco więcej wody do gotowania, gdyż jego ziarno może mieć różny stopień wysuszenia i wchłaniania wody.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady