Kasza pęczak z kalafiorem i selerem
Kasza pęczak z kalafiorem i selerem naciowym jest łatwa do przygotowania. Danie świetnie sprawdzi się na pożywny i zdrowy obiad wegetariański. Kasza pęczak z warzywami może być również smacznym dodatkiem do obiadu zamiast ziemniaków. Idealna kasza z warzywami na obiad i nie tylko. Zobacz, jak ugotować kaszę pęczak?
Spis treści:
Prosty przepis na kaszę pęczak z kalafiorem i selerem, który warto mieć w
swoim codziennym menu. Zdrowa kasza z warzywami świetnie
syci i dobroczynnie działa na nasz przewód pokarmowy. Przygotowana
kasza pęczak z warzywami jest wilgotna dzięki soczystości
selera naciowego.
Kasza pęczak na obiad będzie dobrym wyborem,
gdyż jest najmniej przetworzoną kaszą jęczmienną i niezbędnym
składnikiem naszej diety. Pęczak jest bogatym źródłem błonnika, wielu
minerałów i witamin (magnez, potas, fosfor, cynk, żelazo, witaminy z grupy
B), które dobroczynnie wpływają na nasz organizm (układ nerwowy, kostny,
mięśniowy, pokarmowy). Kasza jęczmienna pęczak zawiera sporo dobrze
przyswajalnego przez nasz organizm białka roślinnego.
Przepis na kaszę pęczak z kalafiorem i selerem naciowym
Składniki na kaszę pęczak z kalafiorem i selerem:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 mały kalafior
- 1 mały seler naciowy
- 2 cebule
- 1 papryka
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- 50 ml oleju rzepakowego do smażenia.
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5
ml.
Opis krok po kroku:
Opis krok po kroku:
Jak zrobić kaszę pęczak z warzywami?
- Zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem jednej łyżeczki soli i dodać opłukaną w zimnej wodzie kaszę. Kaszę gotować pod przykryciem przez około 25 min, następnie odstawić, aby kasza wchłonęła płyn.
- Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i wrzucić na 3 minuty do gotującej się wody. Następnie kalafior odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić.
- Selera naciowego oczyścić i drobno pokroić.
- Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojony seler i smażyć przez około 7 minut.
- Dodać paprykę i smażyć około 5 min, po czym dodać kalafior i przyprawy oraz łyżeczkę soli. Smażyć do czasu, aż dodane wcześniej warzywa będą miękkie.
- Do podsmażonych warzyw dodać ugotowaną kaszą pęczak, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około 3 minut.
- Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
-
Kasza pęczak z kalafiorem i selerem może być samodzielnym wegetariańskim
daniem lub dodatkiem do obiadu.
Zobacz również: kasza pęczak z pieczarkami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑