Kasza pęczak z kalafiorem i selerem

/ 0

Kasza pęczak z kalafiorem i selerem naciowym jest łatwa do przygotowania. Danie świetnie sprawdzi się na pożywny i zdrowy obiad wegetariański. Kasza pęczak z warzywami może być również smacznym dodatkiem do obiadu zamiast ziemniaków. Idealna kasza z warzywami na obiad i nie tylko. Zobacz, jak ugotować kaszę pęczak?

Kasza pęczak z warzywami
Spis treści:
Prosty przepis na kaszę pęczak z kalafiorem i selerem, który warto mieć w swoim codziennym menu. Zdrowa kasza z warzywami świetnie syci i dobroczynnie działa na nasz przewód pokarmowy. Przygotowana kasza pęczak z warzywami jest wilgotna dzięki soczystości selera naciowego.

Kasza pęczak na obiad będzie dobrym wyborem, gdyż jest najmniej przetworzoną kaszą jęczmienną i niezbędnym składnikiem naszej diety. Pęczak jest bogatym źródłem błonnika, wielu minerałów i witamin (magnez, potas, fosfor, cynk, żelazo, witaminy z grupy B), które dobroczynnie wpływają na nasz organizm (układ nerwowy, kostny, mięśniowy, pokarmowy). Kasza jęczmienna pęczak zawiera sporo dobrze przyswajalnego przez nasz organizm białka roślinnego.
Kasza z kalafiorem i selerem naciowym w miseczce
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 25 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 81 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: wegetariańska, wegańska

Przepis na kaszę pęczak z kalafiorem i selerem naciowym

Składniki na kaszę pęczak z kalafiorem i selerem:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 mały kalafior
  • 1 mały seler naciowy
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • 50 ml oleju rzepakowego do smażenia.
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić kaszę pęczak z warzywami?

  1. Zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem jednej łyżeczki soli i dodać opłukaną w zimnej wodzie kaszę. Kaszę gotować pod przykryciem przez około 25 min, następnie odstawić, aby kasza wchłonęła płyn.
  2. Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i wrzucić na 3 minuty do gotującej się wody. Następnie kalafior odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić.
  5. Selera naciowego oczyścić i drobno pokroić.
  6. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojony seler i smażyć przez około 7 minut.
  7. Dodać paprykę i smażyć około 5 min, po czym dodać kalafior i przyprawy oraz łyżeczkę soli. Smażyć do czasu, aż dodane wcześniej warzywa będą miękkie.
  8. Do podsmażonych warzyw dodać ugotowaną kaszą pęczak, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około 3 minut.
  9. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  10. Kasza pęczak z kalafiorem i selerem może być samodzielnym wegetariańskim daniem lub dodatkiem do obiadu.

    Zobacz również: kasza pęczak z pieczarkami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady