Babka kawowa

/ 0

Babka kawowa o delikatnym aromacie i smaku kawy. Delikatnie wilgotna babka wielkanocna z kawą, która zachwyci swoim smakiem osoby lubiące smak kawy. Przepis na babkę z kawą to ciasto do przygotowania na każdą okazję.

Puszysta babka wielkanocna z kawą
Babka kawowa jest łatwym do zrobienia ciastem na święta, ale wymaga nieco uwagi i cierpliwości podczas ucierania i pieczenia. Wiadomo, że w kuchni nie ma pośpiechu, a szczególnie w czasie robienia i pieczenia ciasta. Przepis na babkę wymaga starannego utarcia masła z cukrem i stopniowego dodawania pozostałych składników. Ważną sprawą, aby babka wielkanocna była wilgotna, jest czas jej pieczenia. Zbyt długie pieczenie sprawi, że babka z kawą będzie zbyt sucha i twarda. Czas pieczenia babki dostosować do właściwości piekarnika i formy, w której będzie pieczone ciasto.

Przygotowanie babki kawowej nie powinno sprawić trudności, jeśli będzie robiona zgodnie z podanym przeze mnie opisem.
Wielkanocna babka z kawą
Liczba porcji: 14
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 298 kcal
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: do babki z kominem o średnicy u góry 21 cm, dół 13 cm, wysokość 10 cm

Przepis na babkę kawową

Składniki na babkę wielkanocną z kawą:
(składniki o temperaturze pokojowej)

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 4 jajka L
  • 250 ml naparu z 3 łyżeczek mielonej kawy naturalnej
  • 2 łyżeczki kawy inki lub kawy naturalnej rozpuszczalnej
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić babkę kawową?

  1. Kawę naturalną zaparzyć, wystudzić i przecedzić przez sitko.
  2. Masło ucierać z cukrem do czasu, aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru. Cukier dodawać stopniowo.
  3. Do utartego masła z cukrem dodawać po jednym jajku i ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta.
  4. Nie przerywając ucierania do puszystej masy cienkim strumieniem dodawać olej i ucierać do czasu połączenia się składników. Dodać również wystudzoną inkę wymieszaną z łyżką gorącej wody.
  5. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy, dodając partiami na przemian z wystudzoną kawą.
  6. Masę po dodaniu mąki mieszać tylko do połączenia się składników. Zbyt długie i intensywne mieszanie, może z mąki uwolnić dużo glutenu i babka po upieczeniu będzie twarda.
  7. Ciasto na babkę z kawą przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószoną bułką tartą.
  8. Babkę piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180℃ przez około 50 minut. W moim piekarniku wstawiam formę na 2 poziom od dołu.
  9. Babka w formie bez komina powinna być pieczona nieco dłużej, ale tylko do tzw. suchego patyczka. Pilnować stopnia wypieczenia, aby babki zbyt mocno nie wysuszyć.
  10. Babkę po upieczeniu wystudzić w formie na kratce.
  11. Babka kawowa może być polana roztopioną czekoladą, posmarowana lukrem lub oprószona cukrem pudrem.
Zobacz również: babka cytrynowa z majonezem.
Porada
Ciasta po dodaniu mąki zbyt długo i intensywnie nie mieszać, tylko do czasu połączenia się składników.
Babkę kawową piec do suchego patyczka, gdyż zbyt długie pieczenie babkę wysuszy i będzie twarda.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady