Babka kawowa
Babka kawowa o delikatnym aromacie i smaku kawy. Delikatnie wilgotna babka wielkanocna z kawą, która zachwyci swoim smakiem osoby lubiące smak kawy. Przepis na babkę z kawą to ciasto do przygotowania na każdą okazję.
Babka kawowa jest łatwym do zrobienia ciastem na święta, ale
wymaga nieco uwagi i cierpliwości podczas ucierania i pieczenia.
Wiadomo, że w kuchni nie ma pośpiechu, a szczególnie w czasie robienia
i pieczenia ciasta. Przepis na babkę wymaga starannego utarcia
masła z cukrem i stopniowego dodawania pozostałych składników. Ważną
sprawą, aby babka wielkanocna była wilgotna, jest czas jej
pieczenia. Zbyt długie pieczenie sprawi, że babka z kawą będzie
zbyt sucha i twarda. Czas pieczenia babki dostosować do właściwości
piekarnika i formy, w której będzie pieczone ciasto.
Przygotowanie babki kawowej nie powinno sprawić trudności, jeśli
będzie robiona zgodnie z podanym przeze mnie opisem.
Przepis na babkę kawową
Składniki na babkę wielkanocną z kawą:
(składniki o temperaturze pokojowej)
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 50 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka L
- 250 ml naparu z 3 łyżeczek mielonej kawy naturalnej
- 2 łyżeczki kawy inki lub kawy naturalnej rozpuszczalnej
Opis krok po kroku:
Jak zrobić babkę kawową?
- Kawę naturalną zaparzyć, wystudzić i przecedzić przez sitko.
- Masło ucierać z cukrem do czasu, aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru. Cukier dodawać stopniowo.
- Do utartego masła z cukrem dodawać po jednym jajku i ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta.
- Nie przerywając ucierania do puszystej masy cienkim strumieniem dodawać olej i ucierać do czasu połączenia się składników. Dodać również wystudzoną inkę wymieszaną z łyżką gorącej wody.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy, dodając partiami na przemian z wystudzoną kawą.
- Masę po dodaniu mąki mieszać tylko do połączenia się składników. Zbyt długie i intensywne mieszanie, może z mąki uwolnić dużo glutenu i babka po upieczeniu będzie twarda.
- Ciasto na babkę z kawą przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószoną bułką tartą.
- Babkę piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180℃ przez około 50 minut. W moim piekarniku wstawiam formę na 2 poziom od dołu.
- Babka w formie bez komina powinna być pieczona nieco dłużej, ale tylko do tzw. suchego patyczka. Pilnować stopnia wypieczenia, aby babki zbyt mocno nie wysuszyć.
- Babkę po upieczeniu wystudzić w formie na kratce.
- Babka kawowa może być polana roztopioną czekoladą, posmarowana lukrem lub oprószona cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑